Nice

Nice

Nice er den største byen på Rivieraen. Her finner du storbyens tilbud på gode museer, kunstsamlinger (se eget avsnitt), teater, opera og konserter. Men også flotte strender, en elegant strandpromenade og en gammel bydel med trange gater, spennende bistroer og små butikker.

Restauranter finnes det mange av i Nice. De fleste ligger i gågaten Rue Massena, få minutter å gå fra Promenade des Anglais.

Shoppingmulighetene er mange. I Rue Massena finnes de mer ekslusive butikkene, men den største shoppinggaten er Rue de Jean Médécin, hvor bl.a. det store varemagasinet Galeries Lafayette ligger. I februar hvert år holdes det berømte karnevalet i Nice.

Matisse-museet

Matisse-museet er et av de mest kjente museene i Nice. Selve utstillingen omfatter malerier og tegninger fra alle perioder av hans liv, og er huset i en fantastisk flott villa fra 1700-tallet. Museet ligger romantisk og fredelig til midt i olivenlunden i parken på Cimiez. Et besøk i museet kan med fordel kombineres med en piknik i parken, eller et besøk på fransiscanermuseet eller Cimiezklosteret like ved. Dersom du er så heldig å besøke Nice i juli, kan du få en ekstra opplevelse med på kjøpet. Da arrangeres det en jazzfestival i de flotte parkene og ruinene på Cimiez.
Adresse: 164 Avenue des Arènes de Cimiez

Chagall

Ikke langt fra Matisse-museet finner du Chagall-museet. Eiendommen er på langt nær så praktfull som Matisse-museet, så du bør ha spist lunsjen før du forlot Matisse-museet. Utstillingen omfatter malerier, mosaikker, vindusmalerier, inngraveringer og litografier.
Adresse: Avenue du Dr Ménard

Promenade des Anglais

Du kan ikke besøke Nice uten å ta en spasertur på Promenade des Anglais – og det er vel nesten ikke praktisk mulig å unngå det, heller. Promenaden ble påbegynt i 1822, av den engelske presten Lewis Way – fordi det var mange engelskmenn som kom til Nice vinterstid, og veiene var svært dårlige. Når du promenerer her – legg merke til palmene. Dersom du tror de vokser naturlig, må du tro om igjen; palmene kommer flyvende inn med helikopter, til en meterspris på rundt 10.000 kroner.

Parkene

Dersom du skrår opp fra Promenaden, kan du følge et belte med parker 2 kilometer opp gjennom byen. Flottest er nok områdene rundt Massena-plassen og Jardin Albert 1er. En gang i året arrangeres det maleri-utstilling på Massena-plassen. Det skjer siste søndag i april, og det er et ganske fantastisk skue når parken og området rundt fontenen fylles med malerier i alle farger.

Castle Hill

Et must når du besøker Nice, er også Castle Hill. Du bør karre deg opp på denne høyden av flere grunner; først og fremst på grunn av utsikten, dernest fordi det er et meget vakkert område. Dersom du er litt skrøpelig til beins – eller rett og slett lat – kan du ta heisen 90 meter opp. Dersom du velger å bestige åsen på den strabasiøse måten, kan du i alle fall glede deg til en forfriskning når du kommer opp; det er flere serveringssteder på området. Forbered deg på litt plundring og roting for å finne veien rundt på området, og ned.

Gamlebyen

Gamle Nice er verdt både en og to rusleturer. Her kan du sprade rundt i hyggelige, smale smug og la deg fortrylle av hyggelige butikker og kafeer. Eldste bygning i den gamle bydelen stammer helt fra 1554, og under en rusletur her vil du finne bevis på den italienske delen av byens historie.

Cours Saleya og markeder

I den gamle delen av Nice ligger Cours Saleya. På dagtid bugner torget av blomster og grønnsaker, og på kveldstid er det et pulserende uteliv der. Du kan kjøpe frukt og grønt der mellom 07:00 og 12:30, og blomster til rundt 17:30. Dersom du er på vandretur i gamle Nice en formiddag, bør du ta turen innom Place Saint Francois – her er det fiskemarked alle dager unntatt mandag.

Veggmalerier

Når du beveger deg rundt i Nice bør du legge merke til de flotte veggmaleriene som pryder husene. I stedet for å male en vindusløs vegg hvit eller blå, er de nakne husveggene kunstnerisk malt slik at det faktisk ser ut som det er vinduer eller balkonger der.

Den russiske katedralen

Den russiske katedralen ble bygget til minne om den russiske Tsarevich Nicholas, som kom til Nice på søken etter bedre helse i 1865. I stedet for bedre helse, døde han, og villaen han bodde i mens han var der ble revet for å bygge opp den russiske katedralen til minne om ham.
Katedralen ble innviet i 1912, og er virkelig et skue med sine fantastiske løkkupler.
Adresse: Boulevard du Tzarevitch